miercuri, 21 mai 2014

George Enescu: un Mozart autohton.Aplicand principiul “Omu’ cat traieste invata”, recent am descoperit adevarata valoare a lui … Enescu. Faptul ca a fost un cunoscut compositor si violinist, nu era o noutate; totusi, voi stiati ca este considerat cel mai important muzician roman si unul dintre cei mai important compozitori ai secolului XX

Daca ai auzi ca Pablo Casals il considera pe George Enescu "the greatest musical phenomenon since Mozart" cum te-ai simti? Pun pariu ca inima o sa tresara putin de la prea multa mandrie nationala. O comparatie cu geniul lui Mozart, nu te lasa rece si parca te face putin curios... Care e treaba cu nea' Enescu pana la urma?

Da-mi voie sa ti-l prezint pe Georgica, un copil-minune, nascut pe 19 august 1881 in Botosani. Manuieste cel mai bine notele muzicale dar si cu prastia se descurca, chiar daca uneori isi mai da peste degete.

Inca de la 5 ani doreste sa primeasca o vioara adevarata si viseaza sa devina compozitor atunci cand va fi mare. Profesorul sau Eduard Caudella remarca talentul sau deosebit, iar drumul de la Botosani catre Conservatorul din Viena sau Paris a fost doar la o vioara distanta. 

Dupa multi ani de studii cu cei mai buni profesori din vest, a aparut George Enescu, cel mai important muzician român. Activitatea sa muzicala alterneaza intre Bucuresti, Paris si alte tari europene. 
Printre cele mai cunoscute opere ale compozitorului apar cele două Rapsodii Române (1901-1902) si Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major. 
Totusi, cea mai îndrăgită lucrare a compozitorului este “Oedip’ si are o mare valoare sentimentala; creatia a durat mai bine de zece ani si i-a fost dedicată Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care ii va deveni în 1937 sotie.

În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial precum si in perioada regimului comunist, George Enescu părăseşte definitiv România şi locuieşte la Paris, unde se stinge din viaţă în 1955. Din pacate, si astazi se odihneste in cimitirul Père-Lachaise din Paris. 


www.georgeenescu.ro

Daca tot ne-a impresionat geniul artistului, ce ar fi sa ii facem o vizita acasa pentru a-l cunoaste mai bine? Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei 141 chiar a fost locuinta artistului intre 1945-1946, iar dupa moartea sa a fost transformat in Muzeu. 
Mie mi se pare unul dintre cele mai frumoase locuri ce pot fi vizitate in Bucuresti iar arhitectura cladirii este deosebita...


Articol The Guardian: The Mozart we missed

Info utile Muzeul George Enescu


site: www.georgeenescu.ro

Acces gratuit pentru fiecare zi de 26 a fiecărei luni;

Pret bilet:
  •  6 lei - adult 
  • 1,5 lei elevii si studentii

Enjoy: Rapsodia Romana