marți, 22 aprilie 2014

Viata de Turn: drumul de la “odioasa coloana de tabla” catre “Doamna de Fier” a Parisului.
sursa: www.tour-eiffel.fr

Chiar daca in prezent nu ne putem imagina Parisul fara el, Turnul Eiffel a avut un parcurs istoric foarte interesant, evoluand de la “odioasa coloana de tabla prinsa in suruburi” catre monumentul (cu taxă) cel mai vizitat din întreaga lume.

Pe 31 martie, Turnul Eiffel a implinit frumoasa varsta de 125 de ani. Tinerelul nostru a servit drept arc de intrare la Expoziția Universală din 1889 ce sarbatorea 100 de ani de la Revolutia Franceza. Venirea lui pe lume a aprins spiritele francezilor si a provocat numeroase proteste in randul populatiei si al intelectualilor.

 Ce vina ar putea sa aiba 10.000 de tone de otel, atat de frumos proiectate de mana lui Gustav? Stilul. Era prea nou, prea modern si prea industrial. Cum sa isi gaseasca loc turnul modern, intr-un oras dominat de cladiri istorice?

Discutiile au fost aprinse si au aparut replici usturatoare chiar si pentru vremurile noastre:
  • Joris-Karl Huysmans spunea ca "turnul vostru e un imens supozitor gaurit" 
  • constructia a fost considerata o"odioasa coloana de tabla" 
  • Turnul Eiffel este “un urias furnal negru a carui umbra ar acoperi Notre-Dame, Luvrul, Domul Invalizilor, Arcul de Triumf ”. 
Preferatul meu ramane scriitorul Guy de Maupassant, unul dintre semnatarii protestului din 1887, care ar fi fost văzut luând masa în restaurantul din turn. Intrebat de ce se afla acolo, el ar fi răspuns că este singurul loc din Paris de unde nu poate să vadă turnul...![1]

Faptul ca la momentul constructiei, Turnul Eiffel era cea mai inalta constructie din lume, un simbol foarte invidiat de restul tarilor si admirat de francezii din afara capitalei, nu parea sa impresioneze multi parizieni. Proiectul a fost dus la bun sfarsit, Gustave Eiffel si-a aparat in continuare creatia si a reusit sa obtina permisiunea de a mentine monumentul pentru doar 20 de ani. 

Chiar daca demontarea lui a fost asteptata cu mult entuziasm, beneficiile aduse in domeniul comunicațiilor au fost mai importante decat orgoliul parizienilor si astfel utilitatea l-a salvat. Ca­teva decenii bune, Turnul a fost statie meteorologica, centrala telefonica, releu de telegraf, apoi antena de televiziune – dar nu si o atractie turistica importanta.[1]

Gloria Turnului Eiffel a inceput sa apara abia dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, cand turismul a inceput sa se dezvolte iar Hollywoodul a descoperit farmecul Parisului. Asftel a fost creat si cliseul conform caruia Turnul Eiffel se vede din orice loc din Paris. Chiar am crezut asta cand eram mica, bine ca am crescut intre timp :)

Anii au trecut, constructia a ramas in picioare si a devenit una dintre atractiile principale are Parisului cu apx. 7 milioane de vizitatori anual. Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 și face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991. Parizienii au invatat sa il iubeasca si astazi il definesc prin stralucire, emotie si romantism...Frumos, nu?

Cine ar fi crezut ca pentru Turnul Eiffel lucrurile nu au fost mereu la fel de roz...pardon, bronz ?